Adam Ondra: Za deset a půl hodiny jsme stáli na vrcholu

Autor: Petr Jandík <redakce (zavináč) horyinfo.cz>, Zdroj: Adam Ondra, foto Pietro dal Pra, ptal se Petr Jandík, Vydáno dne: 21. 10. 2010

Rozhovor o posledních výstupech na Madagaskaru

Přelezení cesty Tough Enough na madagaskarském masivu Tsaranoro Karambony je dalším zářivým úspěchem Adama Ondry. Požádal jsem Adama o odpověď na několik otázek k sérii skvělých výstupů a celý rozhovor si můžete přečíst tady. Aktualizace: Fotky z výstupů.



Masiv tsaranoro - Karambony
Masiv tsaranoro - Karambony, foto: Pietro dal Pra


 

Jak dlouho jsi Tough enough zkoušel a jak dlouho ti trval výstup v kuse?
Lehčí variantu se mně k velkému překvapení povedlo vylézt hned první den, všechny délky na onsight či flash (viděl jsem video) kromě sedmé (Frigo 8b+) a deváté (Gecko 8b+). Vzhledem k tomu, že do stěny svítí od božího rána do 12 hodin slunce, začali jsme hned v pět ráno s prvními parsky. Pietro dal Pra s ještě jedním italským kamarádem už cestu lezl den předtím na konec šesté délky, kam umístil portaledge. Zde jsme si měli odpočinout a schovat se před sluncem. Naštěstí ten den přišly mraky a tak jsme pokračovali hned dále a před třetí hodinou jsme byli na vrcholu. Ten den jsme přespali na portaledge. Ráno jsem si zkusil kroky v originální variantě Chameleon osmé délky. Po dvou dnech odpočinku jsme se do cesty vrátili a za 10 a půl hodiny jsme stáli na vrcholu (včetně 3 hodin odpočinku na portaledge).

Podařilo se ti vylézt komplet celou cestu bez pádu, nebo jsi některé délky opakoval?
Bohužel v přelezu originální varianty jsem musel opakovat 7., 8. (dvakrát) a dokonce i 10. délku.

Která délka ti dala nejvíc "zabrat"?
V lehčí variantě to byla sedmá délka Frigo 8b+, což je záludný traverz v prstové trhlině takřka bez stupů, v originální to byla samozřejmě klíčová osmá délka. V den přelezu jsem si ji dal v podstatě dvakrát, protože jsem na prvním pokusu vylomil krystal v místech, kde už končí veškeré obtíže.



Frigo 8b+, 7. délka
Frigo 8b+, 7. délka, foto: Pietro dal Pra


Jaký charakter mají jednotlivé délky a jaké jsou jejich problémy?
Cesta je hodně technická, většinou kolmá, občas dokonce pár stupňů položená. Leze se většinou po oblých i ostrých lištách, krystalech a velmi často odtlacích na palec. Druhá a pátá délka jsou velmi záludné kouty.

Kdo tě jistil?
Můj kamarád z Itálie a horský vůdce Pietro dal Pra, který nejenže jistil, ale i tahal batoh a dělal vše pro to, abych se mohl soustředit jen na lezení, což je neskutečně důležité. Patří mu velký dík.



Endurance Corner 8a+, 5. délka
Endurance Corner 8a+, 5. délka, foto: Pietro dal Pra


Jaké je na cestě Tough Enough jištění?
Z velké části dobré, téměř jako na skalkách, člověk potřebuje jenom expresky. Cesta byla dělána-hákována odspodu...Výjimkou je sedmá délka, která je docela vzdušná a je nutně potřeba dojistit ji minimálně dvěma camaloty, což byla moje premiéra. Tady můzeš opravdu provětrat tělo.

Jaká byla druhá cesta, kterou jsi vylezl, Mora Mora?
Méně vyrovnaná, nicméně nejtěžší délka je srovnatelná s Tough Enough. Prvovýstupci přelezli nejtěžší místo technicky po háččích a obtížnost odhadovali na 8a+. Ukázalo se to být trochu těžší. Spodní část stěny je trochu nepevná s hodně dunivými lupeny, klíčová délka a vrchní část je stěny je však fantastická.



Mora Mora, 10. délka
Mora Mora, 10. délka, foto: Pietro dal Pra


Viděl jsi cestu Shortcut na Tsaranoro Be, kterou udělali Ondra Beneš, Tom Sobotka, Hari Berger a Florian Scheimpflug? Co na ni říkáš?
Linie vypadá fantasticky, přímá v tom nejvyšším místě stěny. Všechna čest. Asi je ale potřeba za nějaké lupeny lézt opatrně, jako asi ostatně na všech otatních cestách na Tsaranoro.

Díky Adame za rozhovor a za rychlé odpovědi na otázky. Držím i s našimi čtenáři palce na nejbližších závodech v Číně a přeju další skvělé úspěchy na s horách i skalkách a špeciálně gratuluju k úspěšné přemiéře vlastního jištění.



Pietro a Adam spokojeni na vrcholu
Pietro a Adam spokojeni na vrcholu, foto: Pietro dal Pra


O historii vzniku a volného přelézání cesty Touhg Enough se dozvíte v tomto článku.