Torrone Centrale, které čeká na naše vlnovky, foto: Jirka V.
Bergell nás již dlouho vítá svými žulovými masivy a to jak svou jižní, pohodovou stranou, tak chladnější severní. Ani se nedá spočítat kolikrát jsme zde byli. Jeho ostře střižené stěny jsou v zimě velmi kontrastní a vystupují z bílých svahů dolin. Zima tak dá ještě více vyniknout divokosti horských velikánů. Ze studia mapy se zdá Bergell, jeho stěny a rozvrásněné ledovce, ne zcela vhodný pro pohodové túry, teprve po pečlivém studiu mapy vystoupí možné trasy a přechody. To způsobuje, že hlavní pozornost je věnována lehkým a méně komplikovaným túrám v okolí Piz Palü a Berniny. Oblasti na západě jsou méně frekventované a v průvodcích a mapách nejsou popsány všechny túry. To je na druhé straně také výhodou, na túrách budete často sami nebo jen se známými z chalupy. Na chatě panuje domovská atmosféra a nikdo vám nechrápe do ucha.
Ledovec Forno, červeně zimní přístup k chalupě, žlutě túry,
vlevo Cima di Roso s prvosjezdem od Heiny Holzera,
uprostřed zkratka normálního výstupu,
v pozadí Torrone, foto: Jirka V.
Cesta na chatu je delší, podle podmínek zabere 3-4 hodiny, podle chuti se dá vyrazit na kratší túru, např. Cima di Val Bona, nebo volit přístup přes Piz dei Rossi (jen pokud je vhodná lavinovka) a sjezd k chatě. Capanna je velmi útulná a k polopenzi patří apero v půl šesté, kdy se všichni sejdou na verandě a s chatařem Beatem a s chatařkou Alenou se probírají túry, plány na druhý den, počasí, sníh, stav ledovce a příběhy ze života na SAC chalupě. Deci vína po túře velmi rychle zapůsobí, a i zavilí ztuhlouši se rozpovídají. Apero po půlhodině přeruší kuchyňský budík, který zavolá Alenu a Beata k hrncům, zbylí se dále věnují kinu před verandou a s dosrknutím posledních vinných kapek se objeví Beat zvoucí osazenstvo ke stolům. Po večeři a rajonech přijde Beat na pokec a rozpovídá se o svých plánech na léto nebo o sjezdech (viz: gipfelbuch, hledej autora Beat Kühnis), nebo o tom, proč odešel na chatu, čí o dění ve Švajcu. Poslední témata často inicializuje článek v Tagesanzeiger. Alena přidá svůj příběh a zavzpomínáme na Čechy a jak se na nás patří vše správně zkritizujeme.
V kině v první řadě čekám na apero, foto: Lenka K.
Cíl: Start: Stoupání: Klesání: |
3 033 m.n.m. 2 574 / 1 815 m.n.m 700 / 1 500 m 700 m |
Obtížnost: Max. Sklon: Čas: Místo: |
WS 30-35° 3-4 / 5-6 h C. Forno / Maloja |
Popis:
My jsme volili Val Bonu jako nástupovou túru před příchodem na chalupu. Sjezd zpět na ledovec v prašanu byla radost.
Z chaty sjedeme na ledovec a stoupáme po moréně k ledovcovému splazu z bočního údolí. Do bočního údolí, pozor trhliny, a jím stále trochu doleva, svahy pod vrchol na jižní hřeben. Na vrchol přes jednoduché skalky.
Sjezd:
podle výstupové trasy
Cestou na Val Bonu, foto: Lenka K.
Cíl: Start: Stoupání: Klesání: |
3 366 m.n.m. 2 574 m.n.m 1 950 m 1 950 m |
Obtížnost: Max. Sklon: Čas: Místo: |
ZS / S 30-35° (45°) 6-8 h C. Forno |
Popis:
Sjedeme na ledovec a po něm na jih, pokud nechceme na Monte Sissone, tak prvním bočním údolím a následně rampou pod západními stěnami Cima di Rosso, pokud chcete i na Sissone, tak až na konec údolí a zde doleva na ledovec pod severními stěnami Torrone Orientale. Pozor boční ledovec má zákeřné trhliny. Stále na jihovýchod, přímo na vrchol (příkré), nebo na východ do sedla Sissone a podél hřebene na vrchol.
Z vrcholu sjezd přímo na sever podle chuti a podmínek přibližně do 2800, zde nalepit pásy a opět nahoru směr sedlo a následně vrchol Cima di Rosso. Na vrchol lehkým skalnatým hřebenem.
Sjezd buď severozápadní stěnou, nebo pravou částí ledovce a následně stále doprava rampou na ledovec pod severní stěnou, 2700.
Zde nalepíme pásy a vystoupáme po ledovci nejprve východním, posléze jižním směrem do sedla Val Bona 2946. Ze sedla sjedeme a následně traverzujeme pod sedlo Selle del Forno, přibližně 2680. Zde opět nalepíme pásy a vystoupáme do sedla 2768. Odtud firnovými svahy k chatě.
Vrcholový hřeben na Cima di Rosso, foto: Jirka V.
Cíl: Start: Stoupání: Klesání: |
3 027 m.n.m. 2 574 m.n.m 450 m 1 220 m |
Obtížnost: Max. Sklon: Čas: Místo: |
ZS 30-35° 4-5 h C. Forno |
Popis:
Vhodný sjezd, ale i výstup na chalupu, kdy si člověk ušetří ploché údolí Forno.
Z chaty kousek na východ, ale následně odehnout po letní značce na sever k jezeru 2728, dále směr vrchol, kde vlevo, v západním hřebeni, je sedlo. Do sedla pěšky, často na mačkách. Na vrchol přes jednoduché skalky. Ze sedla kuloárem do údolí Vadrec dei Rossi. Stále na sever a ve výšce asi 2383 traverz směrem na východ do údolí Val Muretto, jím na Plan Canin a po cestě do Maloji.
Cima di Rosso, foto: Lenka K.
Monte del Forno, 3 214 m.n.m, JZ svahy, 650 m ZS: příjemná túra na odpoledne přímo nad chatou
Cima di Castello, 3379 m.n.m., SV svahy, 1200 m, ZS-
Cima dal Cantun, 3354 m.n.m., SV svahy, 1200 m, ZS+
Severní sedlo Casnil, 3000 m.n.m., SV svahy, 800 m, S
Přechod západního Bergellu: přes sedlo Cantun sjezd do Winterraumu Capanna Albigna a přes sedlo Cacciabella Sud ke Capanna Sciora, na Cima della Bondasca a sjezd do Bonda.
Pohled na Casnil, foto: Jirka V.
Pořad v Bayern TV o přechodu z Capanna Forno na Albignu a Scioru.
Průvodce:
Graubünden Süd, Vital Eggenberger, Schweizer Alpen-Club (SAC)
Die schönsten Skitouren der Schweiz; Scanavino/Gansser/Auf der Maur, SAC-Verlag-2003
Mapy:
Měřítko 1: 50 000 Landeskarte der Schweiz mit Skirouten: 268 S Julierpass,
Měřítko 1:25 000: Landeskarten - Bundesamt für Landestopographie: 1276 (Val Bregaglia), 1296 (Sciora)
Pohled na Castello a Cantun, foto: Jirka V.