První slanění na Holasu

Autor: Petr Jandík <redakce (zavináč) horyinfo.cz>, Zdroj: Petr Jandík, Vydáno dne: 06. 01. 2018


Buřty, svařák, glejt

První sobota v roce patří tradičně srazu na Holém vrchu u Alšovy vyhlídky. HO Bohnice založí oheň, uvaří z donesesných lahví svařák, pro zájemce dělá první letošní slanění.

 

Je tam vždycky k vidění něco známých tváří horolezecké Prahy, pokud se zrovna nevyhřívají ve Španělsku, nebo nemrznou v Tatrách. Každý, kdo si vystojí frontu u stála činorodého Pštrossáka Vladiclava Strnada dostane glejt s podpisem a razítkem.
Pštrosák podpisuje glejty
Pštrosák podpisuje glejty, foto: Petr Jandík

 

 

Kdo neslaňuje, peče buřty, popíjí svařák a společenksy diskutuje. Pohodová akcička zpravidla s dohrou v místní hospodě v Úněticích.
Dav kolem ohně
Dav kolem ohně, foto: Petr Jandík

 

 

Savřák a buřty
Svařák a buřty, foto: Petr Jandík
 
Kvalitní, téměř kouřeprostý oheň, od něj putují zájemci o slaňování včetně těch, co to zkoušejí poprvé.
Slanění
Slanění, foto: Petr Jandík

 

 

Václav Kopecký
Václav Kopecký, správce Pikovické jehly, foto: Petr Jandík

 

 

 

 

 

Jan Šabata, Marie Čížková, Marie Hrobařová
Jan Šabata, Marie Čížková, Marie Hrobařová, foto: Petr Jandík

 

 

Ladislav Veselý
Ladislav Veselý, účastník první české Himálajské expedicew na Annapúrnu IV, foto: Petr Jandík

 

 

Boris Bortel,Milan Doubner
Boris Bortel a Milan Doubner, foto: Petr Jandík

 

 

Zdeněk Teplý
Zdeněk Teplý s apartním bavoráckým klouboučkem, foto: Petr Jandík

 

 

Radek Mikuláš
Radek Mikuláš, foto: Petr Jandík

 

 

Božena Valentová
Božena Valentová jde slaňovat, foto: Petr Jandík

 

 

Kvalitní svařák je třeba kontrolovat, akorát je problém jít pak slaňovat. Náš lehce obveselený spoluúčastník nedal jinak, že slanit musí, ale dopadlo to dobře.
Slanění pod vliem dopadlo dobře
Slanění pod vliem dopadlo dobře, foto: Petr Jandík

 

 

Slanění
Fronta na slanění, foto: Petr Jandík
 
Tak zase za rok, tohle bylo už po jednapadesáté.