Ke vší smůle první špatné rozhodnutí není obvykle poslední, protože méně zkušený jedinec si často pod tlakem okolností ze dvou možností vybere tu horší. Poskytnout zaručený návod na dosažení vrcholu nebo dokonce detailní instruktáž k řešení krizových momentů není v lidských silách. Při seriózních vysokohorských výstupech jsou zkrátka nejdůležitější osobní zkušenosti. Není však za každou cenu nezbytně nutné stát se pionýrem v hledání slepých uliček. Když už si někdo naběhl před námi, nemusíme přece tutéž chybu nevědomky opakovat.
Záplava informací na internetových fórech, lezeckých webech a hospodské historky jsou jistě zajímavým zdrojem poučení, přesto může být k nezaplacení setkání s člověkem, který má na svém několik desítek výstupů na alpské čtyřtisícovky a je ochotný se o své znalosti podělit. Alpský klub Brno tento čtvrtek pořádá besedu, jejímž tématem nebudou ani tak technické detaily jako např. vázání uzlů, pitný režim, typy lan apod. jako spíše postřehy, které na www stránkách chybějí a jsou možná ještě důležitější. Debata se bude odvíjet od osnovy:
nejčastější chyby, které jsem viděl nebo které jsem sám udělal
jak jsem lezl na první „čtyřku“, co jsem udělal špatně
předpověď počasí = priorita č. 1
s kým na kopec vyrazit a s kým ne
pojištění léčebných výloh
další doporučení a vychytávky: oblečení, lezecký materiál, stan, vaření, jištění vers. rychlost postupu
Přednáší: Milan Baier (absolvoval výstupy na 14 nejvyšších vrcholů Alp podle oficiální tabulky UIAA a celkem 40 alpských čtyřtisícovek)
Termín: 23.2.2012
Začátek: 18:00 hod.
Místo konání: školicí středisko Lipka, Kamenná 20, Brno
Rezervace vstupenek a další info: www.alpklub.cz
Poznámka: na tuto přednášku volně navazuje téma Meteorologie v horách (termín 28.2.2012)
Našli jste ve článku chybu, nebo překlep? Budeme vděční za upozornění. Napište nám. Děkujeme
K tomtu článku nebyl doposud přiřazen žádný komentář!
Nový komentář nemá souvislost s jinými komentáři. Chcete-li odpovědět na existující komentář, najeďte si na něj a klikněte v jeho hlavičce na slovo Reagovat