Dobrý den.
Jednak jsou i Himálajští lezci taky jen lidi. Však to znáte, někomu se kazí zuby, někomu ne, někdo se potí víc, někdo míň a no někdo je na omrzliny náchylnější, než jiný. Martin Minařík trpěl na omrzliny poměrně dost, omrzl i na expedici na Lhoce (viz článek
Sólo na Lhoce. Tady vlastně měli zásoby na 8 dní, ale na kopci byli už jedenáctý den, to znamená 4 dny bez jídla, ale hlavně bez pití. Jednou z příčin omrzlin je nedostatek tekutin. Více si o omrzlinách můžete přečíst
v článku zde a
zde
Pokud se týká té druhé cesty - Annapúrna je rozsáhlý masiv o déle 55 kilometrů a v jeho různých částech mohou být různé podmínky. Viz
Wikipedia. Kopoldova cesta vede velmi strmým pilířem, kde se sníh už moc neudrží a proto zde mohou být vhodné podmínky pro výstup i když jinde v masivu nejsou. Jedním z umění velkých horolezců je poznat, kdy a kde jsou vhodné podmínky pro výstup a využít jich. Pak taky Annapúrna South je vysoká 7218m a Martin Minařík se ztratil někde ve výšce 7100 m po sestupu z 8016 m. To je taky rozdíl.