Komentáře
ke článku: Výživa při vysokohorské turistice
ze dne 22.09.2017, autor článku: Renata Davidová
Komentář ze dne: 24.09.2017 22:17:46
Autor: Renáta Davidová (renata@empiria-vyzivove-poradenstvi.cz)
Titulek: Re: Sacharidy x tuky
Schopnost organismu dávat přednost sacharidům či tukům jako zdroji energie při fyzické zátěži ve vysoké nadmořské výšce je zcela individuální a závislá především na běžných stravovacích zvyklostech a na vytrvalostní trénovanosti. Někdo dává běžně přednost tukům jako zdroji energie - ketogenní dietní režim, někdo má jídelníček založený spíše na uhlovodanech (50 a více % energetického příjmu tvoří běžně sacharidy). Organismus člověka s ketogenní dietou je navyklý na trávení tuků, to se odrazí i při vysokohorském sportu. Stupeň trénovanosti je velmi důležitý - trénovaní lidé, kteří zůstávají déle při fyzické zátěži v aerobní zóně při nižší tepové frekvenci, mají lepší předpoklad využívat tuky jako zdroj energie.
Pokud jde o pohlaví, vyhnula bych se ráda zobecňování, ale z vlastních zkušeností vím, že ženy při vysokohorském sportu dávají spíše přednost sacharidům a cítí jejich potřebu a muži častěji sáhnou po tucích.
Reakce na komentář
"Re: Sacharidy x tuky"
Zobrazit komentáře
Zobrazit článek Výživa při vysokohorské turistice